|
Alopecia BG Neka spodelim opita si tuk!
|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
help новак
|
Posted: Thu Aug 27, 2009 12:35 am Post subject: Имам ли проблем? |
|
|
Моля ви,прочетете поста ми,много съм притеснена и имам нужда от помощ.
Здравейте.Обръщам се към вас,защото смятам,че вие сте единствените в нет пространството,които могат да ми помогнат.Косата ми е мазна,с тънък косъм и трябва да я мия през ден.Имам пърхут,родителите ми също имат,между другото,който изобщо не се вижда,но когато прокарам нокът през кожата на главата,под ноктите ми остава нещо с мръсно бял цвят-пърхутът,предполагам.Това означава ли,че имам мазна себорея?Крие ли себореята опасност от косопад?Четох за сухата и ми настръхна косата...
Другият ми проблем са падащи косми направо с луковиците без никакъв физичски натиск.Виждам ги,когато прокарам пръсти пръсти през косата си или когато прекарам пръсти през скалпа-усещам малки точици и като ги хвана се оказват къси косми,паднали с луковицата.Ходих при личната лекарка,но тя категорично отказа да ми даде направление за преглед при дерматолог,да съм посетила някоя аптека,имало много медикаменти...Родителите ми няма да ми обърнат никакво внимание за такъв тип проблем,а нямам 18 и нямам много възможности,даже никакви...Нямам към кого да се обърна,затова моля вас да ме консултирате... | |
|
| Back to top |
|
 |
Nel новак
|
Posted: Mon Aug 31, 2009 8:47 am Post subject: |
|
|
Здрасти, help,
Спокойно, не се притеснявай толкова.
На твоята лична лекарка и тегли .... един поздрав от мене и и обясни, че дори и да не ти дава направление, трябва поне да те прегледа, да постави диагноза и да предпише лечение, а не да те праща в аптеката за диагностициране и лечение. Трудно е да даваме съвети така по нета, още повече, че не сме специалисти, а просто препатили хора.
Много хора имат себорея и си живеят с нея. Вероятно и твоят проблем се дължи на мазна себорея. Често в пубертета се активират такива проблеми. Пърхута (пърхота, така и не разбрах правилния правопис) или себореята доколкото аз зная, са едно и също заболяване на скалпа на главата, причинено от вид гъбичка, която нормално си живее там, но при определени подходящи условия, се развива бурно. Много често, но не винаги, довежда и до по-силен от нормалния косопад. Казваш, че откриваш опадали малки косъмчета. Не се притеснявай, това не означава, че луковицата е загинала. Просто тези косъмчета не са се хранили добре и заради това падат.
Сега няколко мерки от "бабините рецепти", които можеш да предпримеш.
1. Винаги след измиване изплаквай косата с подкиселена вода.
Гъбичките не виреят в кисела среда и когато след измиване изплакнеш косата с кисела вода, в която е сложен малко оцет (за предпочитане ябълков - по-слаба миризма има), или лимонов сок, косата става по-мека и копринена и развитието на гъбичката се препятства. Не е нужно голямо количество, 1 супена лъжица в 1 литър вода е достатъчно. И гледай скалпа на главата да е добре облян с тази кисела вода. Може дори леко да втриваш. Гледай това плакнене да ти стане навик. Сложи си в банята шишенце с малко оцет, за да ти е винаги под ръка.
Може да правиш и "маска" преди измиване от лимонов сок, малко мед и кисело мляко (предпочитам Ел Би, че поне бактериите са му гарантирани, в никакъв случай Данон, или техни продукти - "На баба" и другите, това не е кисело мляко, всички млечни бактерии в тях са избити). Слагам на око и размесвам с малко вода. Втривам в кожата на главата и оставям докато изсъхне. После се измивам и изплаквам с кисела вода. В тази маска можеш да добавиш и жълтък от яйце за подхранване, но предполагам, че киселината ще го пресече. Не съм пробвала.
Можеш да си купиш малко шишенце от наливен парфюм с пръскалка и в него да наливаш кисела вода и да впръскваш по цялата кожа на главатаежедневно, за да подкиселяваш редовно кожата и по този начин да пречиш на гъбичката да се развива, докато ограничиш този процес.
2. Винаги изплаквай много обилно и добре косата, за да не остава по скалпа и косата от миещите пропарати.
Измивай косата за предпочитане със сапун, който се отмива лесно, може домашен, ако си намериш. Той е доста силен, но пък се изплаква много по-лесно от другите. Силните шампоани не са за предпочитане.
Има правило, че ако ползваш дълго един и същ шампоан (против пърхут), той спира да действа, така че трябва да ги сменяш.
Други методи за миене са:
с хума
с жълтък от яйце
3. Една много ефикасна рецепта е - газ, мас и оцет.
Газ за осветление, свинска несолена мас и оцет се размесват ( но трябва да видя как точно се правеше) и главата се намазва с тази маска, престоява се и после се отмива хубаво. Кожата на главата се пообелва, но става здрава и косата хубава.
4. Наскоро научих, че калиевият перманганат има и фунгицидно (против гъбички) действие. Аз опитах да впръсквам бледо розов разтвор в кожата на главата, но не съм го правила дълго, за да преценя ефекта му. Познат лекар- дерматолог ми каза, че доста изсушавал и не било добре.
5. Може да си направиш и рецептата с люта чушка и да втриваш в скалпа - тя стимулира кръвообръщението и снабдява локално кожата с витамини и така способства косата да никне и расте.
6. Може да си правиш "гимнастика" на скалпа, стимулира кръвообръщението.
Хващаш косата с ръце плътно до кожата, издърпваш леко и започваваш да мърдаш кожата в различни посоки - напред, назад, нагоре надолу. Така по цялата глава. Ще усетиш приток на кръв в главата. Доста полезно упражнение.
7. В аптеките наистина има доста препарати против пърхут, но се иска постоянство, защото това не се лекува. Остава си като проблем за цял живот, важното е да не го оставяш да стигне до силно развитие.
Ето един препарат:
Sebomax - лосион против пърхут. 2 пъти седмично, след измиване, се втрива в кожата на главата и се престоява около 10 минути (на опаковката пише 5, но лекар ми каза 10), след което се изплаква. Цена - 9 -10 лева. Не зная дали го дават без рецепта. Пази се от попадане в очите.
КАКВОТО И ДА ИЗПОЛЗВАШ, ПАЗИ ОТ ПОПАДАНЕ В ОЧИТЕ! Това е правило.
Не очаквай бърз резултат от тези методи. Не стават с магическа пръчка нещата Но като проявиш упоритост, ще видиш след някой и друг месец сериозно подобрение.
И най-важното. Не се притеснявай толкова. Купоните са твои Весели се, сега е ваканция - най-хубавото време, най-хубавата възраст ! |
|
| Back to top |
|
 |
Nel новак
|
Posted: Mon Aug 31, 2009 8:51 am Post subject: |
|
|
П.С. Ако някой знае как да оправя предния пост да изглежда нормално, да казва  |
|
| Back to top |
|
 |
help новак
|
Posted: Mon Aug 31, 2009 11:11 pm Post subject: |
|
|
Nel,много съм ти признателна за целия положен труд и споделен опит!!!Разбира се,ще пробвам от всичко,дано нещо даде ефект,че шампоаните,които съм ползвала не са хич надеждни.
Странно ми е само,че космите падат от...недохранване?От месеци пия добавки за коса,да я подсиля малко,че ми е тънка,на диета никога не съм била.Притесних се,какво да правя,с тая коса всеки косъм ми е ценен,едва ли не Но ти благодаря,че ме успокои Благодаря ти отново!! |
|
| Back to top |
|
 |
Nel новак
|
Posted: Tue Sep 01, 2009 9:10 am Post subject: |
|
|
Опитах да ти дам варианти, които са почти "без пари", защото пишеш, че не разполагаш със средства. Но ако все пак имаш 10 лева, купи си Sebomax, аз в момента го ползвам (но отскоро) и ми се струва, че дава доста бърз резултат по отношение на себореята.
Също забравих да прибавя и сярата като средство против себорея, продава се в аптеките на прах и не е скъпа, включена е в доста лекарства против себорея, но как може да се ползва този прах, не зная. Трябва да поровим , може да се намери рецепта.
И вземи спри тези "хранителни добавки", хич нямам вяра на такива неща. Обикновено като не могат да регистрират нещо като лекарство, защото изискванията са големи, регистрират го като хранителна добавка, не са ясни странични ефекти и т.н. |
|
| Back to top |
|
 |
help новак
|
Posted: Tue Sep 01, 2009 7:32 pm Post subject: |
|
|
Себомакса го нямаха в нашата аптека и го поръчах,казаха ми,че до два дни ще го доставят.Дано подейства.Ако знаеш други продукти,които могат да ми помогнат ще се радвам да споделиш.Нямам възможност да плащам за частни лекари и изследванията им,но 10-20 лева разбира се мога да намеря.По форумите съм чела,че на някои им предписват мазила и др за по 100лв и нагоре и така като изключим личните и частните лекари ми остава нет пространството.А родителите пък точно за косата никога няма да ме финансират по-сериозно.
За хранителните добавки-не знам доколко са добри,пила съм само Ревалид и Пантогар,като специално за Пантогара си спомням,че на листовката пише,че косата става по-лъскава,здрава,дрън-дрън...Пих го два месеца и почнах Ревалид-а,с който съм и досега.Общо взето пия добавки от няколко месеца,може би година,но честно казано косата ми си е в същото състояние както преди.Надявах се,че правят косъма по-малко податлив на косопад поне,но сега като видях как пада косата направо с луковицата се стреснах.Но не мога да спра да ги пия,имам малка надежда,че есенния косопад няма да ме застигне поне тази година...
Радвам се,че сподели за сярата,ще пробвам и нея,дано да я намеря лесно  |
|
| Back to top |
|
 |
|